Period zamjene zimskih guma za ljetne je veoma važan za sigurnost na cestama, posebno u Bosni i Hercegovini gdje su vremenski uslovi često nepredvidivi i mogu se značajno razlikovati u različitim dijelovima zemlje.

Prema zakonima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini, svi vozači su obavezni da u zimskim uslovima koriste zimske gume, koje moraju biti označene oznakom “M+S” ili “3PMSF”. Međutim, kada se vremenski uslovi promijene i postanu topliji, vozači su dužni zamijeniti zimske gume sa ljetnim gumama. Konkretno, u Bosni i Hercegovini, period u kojem je obavezno koristiti zimske gume traje od 1. novembra do 1. aprila, dok se u ostatku godine preporučuje korištenje ljetnih guma.

Kvalitet guma je od velike važnosti za sigurnost na cestama, a razlika između ljetnih i zimskih guma je značajna. Ljetne gume su projektovane da obezbijede optimalno prijanjanje na suhom i mokrom putu u ljetnim uslovma, dok su zimske gume napravljene sa namjerom da se nose sa snijegom i ledom. Korištenje pogrešnih guma u pogrešnom periodu može dovesti do smanjenja sigurnosti na cestama, jer gume mogu imati lošije prijanjanje i upravljanje.

Zimske gume se brže troše ljeti

Trošenje zimskih guma ljeti može imati negativan uticaj na njihovu trajnost, kao i na sigurnost vozača. Zimske gume su projektovane da se nose sa niskim temperaturama, dok visoke temperature i česta vožnja na suhim putevima mogu dovesti do bržeg trošenja guma i smanjenja prijanjanja na mokrim putevima. Zbog toga je važno pravovremeno zamijeniti zimske gume sa ljetnim gumama, kako bi se obezbijedila najveća sigurnost na cestama.

Vozači bi trebali biti svjesni da se prelazni periodi mogu razlikovati u različitim dijelovima zemlje, pa je važno pratiti vremenske uslove i prilagoditi se promjenama u skladu sa zakonskim propisima.

Ljetne gume su dobre na mokrom, zimske na zaleđenom putu

Kvalitet guma je također važan faktor za sigurnost na cestama. Ljetne gume pružaju najbolje performanse na suhom i mokrom putu u ljetnim uslovima, dok su zimske gume dizajnirane da se nose sa snijegom i ledom. Korištenje pogrešnih guma može dovesti do smanjenja sigurnosti na cestama i povećati rizik od nesreća.

Važno je naglasiti da zamjena zimskih guma sa ljetnim gumama nije samo pitanje sigurnosti, već i ekonomske efikasnosti. Korištenje zimskih guma ljeti može dovesti do bržeg trošenja i smanjenja njihove trajnosti, što na kraju može dovesti do potrebe za češćom zamjenom guma. Stoga, zamjena guma u pravo vrijeme može smanjiti troškove održavanja vozila.

Kvalitetna guma je ključ za performanse, sigurnost, udobnost i trajnost

Kada se radi o kvalitetu guma, postoje neki ključni faktori na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine novih guma. Prvo, važno je da se odaberu gume koje odgovaraju vrsti vozila i njegovoj namjeni. Na primjer, neki modeli guma su bolji za terenska vozila, dok su drugi bolji za gradsku vožnju. Također, treba obratiti pažnju na dimenzije guma i njihovu nosivost.

Drugi ključni faktor je kvaliteta gume i njen dizajn. Gume koje su izrađene od visokokvalitetnih materijala pružaju bolje performanse i trajnost. Osim toga, gume sa boljim dizajnom treda i kanala za vodu osiguravaju bolje prijanjanje i manju opasnost od akvaplaninga na mokrim cestama.

Važno je napomenuti da su cijene guma različite, ali ne bi se trebalo uštedjeti na kvaliteti guma, jer su one ključne za sigurnost na cesti. Kupovina kvalitetnih guma može pomoći u sprečavanju nesreća, smanjiti troškove održavanja vozila i povećati udobnost vožnje.

Gume treba održavati tokom cijele godine

Vozači bi trebali biti svjesni važnosti održavanja guma tijekom cijele godine. To uključuje provjeru pritiska guma, njihovo rotiranje i balansiranje, kao i praćenje stanja treda. Redovno održavanje guma može produžiti njihovu trajnost i osigurati sigurniju vožnju.

Što se tiče provjere pritiska guma, preporučuje se provjera barem jednom mjesečno ili prije dužih putovanja. Ovisno o vrsti guma i vrsti vozila, preporučeni pritisak guma se može razlikovati, pa se uvijek treba provjeriti priručnik za uporabu vozila. Niske razine pritiska guma mogu povećati trošenje guma, a također mogu dovesti do povećane potrošnje goriva i smanjenja performansi vozila.

Jedan od bitnih faktora je čišćenje guma. Kada vozilo prolazi kroz blatnjave i prljave ceste, guma se može nakupiti prljavština i kamenja koji mogu oštetiti gumu i smanjiti njezinu trajnost. Stoga je važno redovito čistiti gume kako bi se uklonili ti ostaci i produžila životni vijek gume.

Osim toga, važno je provjeravati stanje treda na gumama. Slabo prijanjanje na mokrim ili skliskim površinama može ukazivati na habanje guma, a ako tredovi na gumama padnu ispod zakonskog minimuma, vrijeme je da se zamijene.

Nadalje, važno je provjeriti stanje rezervne gume. Ako se ne koristi duže vrijeme, rezervna guma može izgubiti pritisak i postati neupotrebljiva. Stoga je preporučljivo provjeravati pritisak rezervne gume i njezino stanje najmanje jednom godišnje.