Tokom ljeta visoke temperature utiču na propadanje vašeg automobila, a osim toga može biti izuzetno nezdravo sjesti u automobil koji se zagrijao na Suncu.

Jako Sunce može uzrokovati blijedenje boje automobila i oštećenje vanjske površine, dok plastični i kožni dijelovi unutrašnjosti propadaju i pucaju. Povišena temperatura također može uticati na ispravnost elektronike i električnih komponenti u vozilu. Akumulator na visokim temperaturama brže propada.

Visoka temperatura u automobilu može biti izuzetno opasna, pogotovo za djecu, starije osobe ili kućne ljubimce koji ostaju unutra. Zatvoreno vozilo izloženo suncu brzo se može zagrijati, što može dovesti do toplotnog udara ili toplotne iscrpljenosti.

Evo nekoliko savjeta o tome kako zaštititi automobil na visokim ljetnim temperaturama:

  1. Parkirajte u hladovini: Kada je moguće, parkirajte svoj automobil u hladovini kako biste smanjili izloženost Suncu. Ako nemate pristup pokrivenom parkirnom prostoru, pokušajte pronaći drvo ili zgradu koja će pružiti malo sjenčanja. Bolje je pronaći i platiti parking koji ima hladovinu nego držati automobil izložen ekstremnim uslovima.
  2. Koristite zaštitu za prozore i automobil: Ukoliko ste prinuđeni da parkirate na Suncu, kupite i postavite reflektujuću zaštitu za vaše vjetrobransko staklo (možete i za zadnje), a za bočne prozore nazad, imate naljepnice, koje se prodaju i u bolje opremljenim prodavnicama dječije opreme i igračaka. Na tržištu imate i prekrivače za automobil koje uz malo truda možete kompletno navući preko cijelog automobila. Ukoliko ste na moru, dobra opcija je da preko kožnih sjedišta iskoristite peškir, ako vam je pri ruci.
  3. Perite automobil: Ukoliko imate priliku, pronađite autopraonicu i redovno perite automobil. Moderne autopraonice imaju mogućnost pranja automobila sa voskom, što pomaže u zaštiti boje od štetnih UV zraka i drugih elemenata koji mogu uzrokovati oštećenja tijekom ljetnih mjeseci. Razne bube i ptičiji izmet (mokraćne kiseline) također mogu biti velika opasnost za vaš automobil, te na visokim temperaturama mogu oštetiti lak, što se naročito vidi na tamnijim automobilima. Pri ruci uvijek treba imati vlažnu maramicu (postoje i namjenske maramice), vodu i krpu i redovno skidati nečistoće sa površine.
  4. Pripremite automobil: Prije dolaska visokih temperatura ili odlaska na ljetovanje u tople krajeve, automobil možete pažljivo pripremiti. Osim redovnih servisa, obično je potrebno provjeriti i stanje akumulatora/baterije, jer na visokim temperaturama brzo ispolje dotrajalost. Provjerite da li imate dovoljno tečnosti za vjetrobransko staklo, također još važnije stanje rashladne tečnosti, te ukoliko je automobil stariji od 3 godine, bilo bi dobro da posjetite i neki klima servis i provjerite stanje klima uređaja. Obično se mijenja tečnost rashladnoh sistema, te radi dezinfekcija kanala u koje se nakupljaju prljavštine i bakterije. Ukoliko automobil nema neke naprednije vidove zaštite na staklima, možete razmisliti o postavljanju kvalitetnih folija. Vodite računa da folije koje postavljate na stakla imaju sve zakonske dozvole i licence.
  5. Zaštitite automobil: Osim što automobil možete “voskariti” na perionicama, postoje i sredstva za bolju zaštitu površine automobila, koja možete nanijeti sami. Postoji veliki izbor vrsta voska na tržištu, uključujući tekući vosak, pastu i sprej. Odaberite vosak koji odgovara vašim potrebama i preferencijama. Tekući vosak obično se nanosi i uklanja lakše, dok pasta pruža dublju zaštitu i sjaj. Preporučuje se nanošenje voska na automobil najmanje dva puta godišnje. Keramički premazi se također često koriste za zaštitu automobila od sunčevih zraka i otporni su na visoke temperature. Kod nanošenja keramičkih premaza, ipak je možda bolje posjetiti specijalizovan servis. Sjaj za gume koji se koristi u autopraonicama ne služi za zaštitu od Sunca, ali postoje posebni premazi ili gelovi za gume koji sadrže sredstva za zaštitu od UV zračenja. Ti premazi pomažu u održavanju elastičnosti gume i smanjuju štetne učinke Sunca na gumenu površinu.

 

Ono što je bitno poštovati kada su visoke temperature u pitenju jeste da uvijek kada sjedate u automobil koji je bio na Suncu uradite sljedeće:

  1. Prozračite automobil: Odmah nakon što uđete u automobil, otvorite prozore ili vrata kako biste omogućili cirkulaciju zraka. Tako će topli zrak iz automobila brže izići, a svježi zrak će ući.
  2. Upalite klima uređaj: Postavite klima uređaj na maksimalnu jačinu i uključite opciju recirkulacije zraka kako biste brže rashladili unutrašnjost vozila. U početku usmjerite zračne otvore prema gore kako biste izbacili topli zrak prema gore i izvukli vrući zrak koji se nakupio na vrhu unutrašnjosti vozila.
  3. Vožnja s otvorenim prozorima: Možete voziti neko vrijeme s otvorenim prozorima kako biste omogućili brži protok zraka i osvježili unutrašnjost vozila.
  4. Koristite sunčane naočale: Korišćenje sunčanih naočala u vožnji je veoma važno za zaštitu očiju od jakog sunčevog svjetla i poboljšanja vidljivosti na putu. Kvalitetne sunčane naočale pružaju zaštitu od štetnih UV zraka. Dugotrajno izlaganje UV zračenju može oštetiti oči, uzrokovati opekotine rožnjače i povećati rizik od razvoja katarakte ili drugih očnih problema.
  5. Uvijek pregledajte automobil: Nažalost, zaboraviti nekoga u automobilu na jakom Suncu može biti vrlo opasno i ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje i sigurnost. Visoke temperature u zatvorenom automobilu mogu brzo dovesti do opasnog stanja poznatog kao toplotni udar, što može biti smrtonosno.