Kupovina polovnog automobila može biti izazovna, ali i isplativa ako se uradi na pravi način. Prije nego što kupite polovni automobil, važno je obratiti pažnju na nekoliko stvari kako biste izbjegli neželjene probleme i nepredviđene troškove. U nastavku su neki savjeti za odabir polovnog automobila:

Odredite svoje potrebe i budžet

Prije nego što krenete u potragu za polovnim automobilom, važno je odrediti svoje potrebe i budžet. Razmislite o tome koliko kilometara planirate preći godišnje i kakve vam funkcije automobila trebaju. Takođe, postavite budžet koji ste spremni potrošiti i držite se tog budžeta kako biste izbjegli nepotrebne troškove.

Ako većinu vremena provodite u gradu i trebate automobil samo za obavljanje svakodnevnih zadataka, poput odlaska na posao ili kupovine namirnica, možda će vam biti dovoljan manji automobil s manjom potrošnjom goriva. S druge strane, ako planirate putovati ili se baviti nekim sportom koji zahtijeva veliku količinu opreme, možda će vam trebati veći automobil s više prostora za prtljagu.

Proučite tržište

Prije kupovine polovnog automobila, važno je proučiti tržište kako biste dobili ideju o cijenama i dostupnosti različitih modela. Možete provjeriti oglase na internetu, u novinama i na drugim mjestima. Takođe, razgovarajte s prijateljima i kolegama koji su nedavno kupili polovni automobil i pitajte ih za preporuke. Osim dostupnosti polovnih automobila na tržištu, treba obratiti pažnju i na dosupnost servisne mreže, te proučiti cijenu održavanja pomenutog modela.

Nemojte se zavarati niskim cijenama jer automobili s nižom cijenom obično imaju veću kilometražu i nešto su stariji, što znači da će i troškovi održavanja biti veći. Uvijek se raspitajte o realnom stanju vozila i provjerite ga prije kupovine. Kada imate listu vozila koja su vam zanimljiva, idući korak je provjera njihove pouzdanosti i kvalitete.

Provjerite istoriju automobila

Prije nego što kupite polovni automobil, provjerite njegovu istoriju. To možete učiniti putem servisa koji nude provjeru istorije automobila. Provjera istorije automobila može otkriti informacije o prošlosti automobila, poput broja vlasnika, kilometraže i eventualnih nezgoda. Postoje i online servisi za provjeru istorije automobila, kao što je npr CarVertical.

Još jedna od popularnih usluga za provjeru istorije automobila je CARFAX. Ova usluga ima bazu podataka sa informacijama o vozilima iz Sjedinjenih Država, Kanade, Evrope i drugih dijelova svijeta. Postoje i druge usluge za provjeru istorije vozila, kao što su AutoCheck i NMVTIS (National Motor Vehicle Title Information System). Sve ove usluge nude informacije o istoriji vozila i pomažu u smanjenju rizika prilikom kupovine polovnog automobila.

Uzimanje u obzir istorije vozila prije kupovine polovnog automobila može vam pomoći da donesete informiranu odluku i smanjite rizik od skrivenih problema koji bi mogli koštati mnogo novca u budućnosti.

Pregledajte automobil

Prije kupovine, uvijek pregledajte automobil. Pregledajte karoseriju automobila, motor, unutrašnjost, kočnice i gume. Pregledajte i dokumente automobila, kao što su registarska oznaka, servisna knjižica i tehnički pregled. Gotovo obavezna stvar je pregled automobila kod automehaničara. To je važan korak u procesu kupovine korištenog vozila. Automehaničar će pregledati automobil i dati vam informacije o stanju vozila, te predložiti popravke i održavanje koje će biti potrebno u budućnosti. Prilikom pregleda, automehaničar će provjeriti motor, prenos, kočnice, ovjes, električni sastav i ostale ključne komponente vozila. Osim toga, oni će ispitati karoseriju vozila kako bi otkrili bilo kakva oštećenja ili znakove nepravilnog održavanja.

Osim toga, automehaničar će vam pružiti informacije o bilo kakvim nedostacima koje je pronašao tijekom pregleda. Ako postoje bilo kakva pitanja ili sumnje u vezi vozila, automehaničar će vam dati preporuke o tome što učiniti, na primjer, preporučiti daljnje pretrage ili procjenu od drugog stručnjaka.

Obavite test vožnju

Prije kupovine, uvijek obavite test vožnju automobila! Test vožnja može otkriti eventualne probleme s automobilom, poput vibracija, buke i problema s kočnicama. Takođe, test vožnja će vam dati priliku da provjerite udobnost i performanse automobila.

Prije nego što sjednete za upravljač, provjerite sve ključne komponente vozila, uključujući kočnice, kvačilo, mjenjač i svjetla. Ovo će vam pomoći da se upoznate sa svim funkcijama i izbjegnete neugodna iznenađenja tokom vožnje.

Tokom vožnje, testirajte performanse automobila na različitim terenima, uključujući gradsku vožnju, autoput i usku cestu. Provjerite kako se automobil ponaša u različitim uslovima vožnje, uključujući ubrzavanje, kočenje i okretanje. Obratite pažnju na svaki zvuk ili vibraciju koji čujete ili osjetite tokom vožnje.

Također, provjerite udobnost sjedišta, osvjetljenje i klimatizaciju kako biste se uvjerili da će vam biti ugodno tokom vožnje. Ukoliko imate porodicu, provjerite i koliko mjesta ima na zadnjoj klupi te koliko prostora ima u prtljažniku.

Kada završite test vožnju, pregledajte automobil još jednom kako biste bili sigurni da nije bilo problema tokom vožnje. Ako primijetite bilo kakve probleme ili oštećenja, postavite pitanja prodavcu i uvjerite se da su problemi riješeni prije nego što kupite automobil.